Categories
Domestic Policy

Dhjetori i dytë: shkaqet dhe pasojat e mundshme të protestës së studentëve

Vazhdojnë në Tiranë protestat e studentëve të universiteteve për nje reformë te gjithanshme të arsimit në vend. Menjëherë në imagjinatën e përbashkët kjo protestë është lidhur me atë të 28 viteve më parë, edhe ajo e ndërmarrë në dhjetor, edhe ajo e përbërë nga studentët, të cilët sollën rrëzimin e regjimit komunist. Fuqia simbolike është […]

Categories
European integration Special issues

The challenges and the future of the EU’s Enlargement to the Western Balkans

The syndrome of the so called ‘enlargement fatigue’ outlined the last decade of debates on further enlargement of the European Union and, with the socio-political situation of the countries involved, limited the chance for opening the doors of the Union to the Western Balkans and fostering deeper engagement. The Balkan region, an integral part of Europe […]

Categories
Commentaries Foreign Policy

Accordi fatali? Lo scambio di territori tra Serbia e Kosovo

Il Presidente kosovaro Hashim Thaçi (al centro, di fronte) e il Presidente serbo Aleksandar Vučić (a destra, di lato) Credits: EPA-EFE/DIMITAR DILKOFF / POOL  L’idea di uno scambio di territori tra Serbia e Kosovo era trapelata inizialmente nei social network durante questa estate, con voci che si rincorrevano e nessuna conferma ufficiale. La conferma però è arrivata dal Presidente serbo Aleksandar […]

Categories
European integration geopolitics Special issues

The Western Struggle in the Balkans: The European Challenge.

After 1989, the international community experienced a mixed-emotions situation. On the one hand, euphoria for the end of the bipolar division took the lead inside NATO which saw the launch of the North Atlantic Cooperation Council, and within the European Community, where the main goal became the establishment of a common currency and the achievement […]